Avui: 09:00-14:00 h , 16:30-20:30 h 933527759 681197880
Temps de lectura 4 min.

Farmàcia Dr. Lluís Balcells i Valls

Carrer Felip II, 112 – 08027 Barcelona

Telèfons 93 352 77 59 – 681 197 880



1. Què són els probiòtics?

Segons la definició de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els probiòtics són microorganismes vius que, administrats en quantitats adequades, confereixen un benefici a la salut de l’hoste (en aquest cas, la persona que els ingereix).



2. Què són els prebiòtics?

Els prebiòtics són ingredients dels aliments, no digeribles pels humans, principalment sucres, la ingesta dels quals estimula selectivament el creixement i/o l’activitat de determinats bacteris intestinals que tenen el potencial de millorar la salut de l’hoste.



3. Què és un simbiòtic?

Un simbiòtic és la mescla de probiòtics i prebiòtics. Per tant, un preparat comercial que contingui probiòtics i prebiòtics, pot ser més efectiu que un altre que només contingui probiòtics. Si el pacient no pren prebiòtics en quantitat suficient, només ingerint probiòtics aquests poden tenir dificultats per a proliferar a l’òrgan on s’estableixin (principalment l’intestí). La majoria dels preparats comercials són simbiòtics.



4. Quines són les principals funcions dels probiòtics?

Les principals funcions dels probiòtics són:


• Ajuden en la digestió d’aliments mitjançant enzims digestius, que no tenim els humans i sintetitzen els probiòtics.

• Col·laboren estretament amb el sistema immunitari, proporcionant més capacitat immunitària a l’hoste.

• Eviten o disminueixen significativament els episodis de diarrees, ja que es fixen a l’epiteli intestinal, impedint que ho facin bacteris o virus patògens.

• Alliberen antibiòtics naturals (bacteriocines), i d’altres substàncies, com l’àcid làctic, que dificulten la proliferació de bacteris patògens.

• Tenen efectes beneficiosos per a la pell.

• Regulen la funció intestinal: en cas de diarrea, es va normalitzant el ritme i la consistència de les deposicions; en cas de restrenyiment, actuen com a laxants naturals, que restableixen el ritme normal i la consistència de les deposicions.

• En les dones, eviten episodis d’infeccions ginecològiques, ja que creen un ecosistema vaginal que dificulta la proliferació de microorganismes patògens.

• Ajuden a mantenir els nivells correctes de colesterol, triglicèrids i a perdre pes.

• Milloren la digestió del gluten, lactosa o d’altres components dels aliments. Això és especialment important en persones amb intoleràncies alimentàries, per a les quals hi ha un probiòtic concret que pot millorar els símptomes.

• Milloren la simptomatologia en malalties de l’aparell digestiu, com la síndrome de l’intestí irritable o la malaltia de Crohn.

Cal remarcar que tots aquests beneficis dels probiòtics no els produeix qualsevol probiòtic. Els laboratoris farmacèutics fabriquen probiòtics cada cop més específics, que permeten abordar problemes concrets de salut, com ara diarrees, pell atòpica, o una immunitat deficient.



5. Quan convé prendre probiòtics?

S’aconsella prendre els probiòtics en dejú. De la llista dels beneficis dels probiòtics, es desprèn fàcilment en quines situacions convé prendre'ls. De totes maneres, alguns casos evidents són:

• Prevenir o combatre diarrees associades a antibiòtics, que provoquen una disbiosi (desequilibri de la microbiota intestinal). La pauta recomanada seria: cada dia que es pren antibiòtic, prendre una dosi de probiòtic. Tot i que no hi ha consens sobre quant de temps distanciar la presa de l’antibiòtic de la del probiòtic, aconsellaria prendre el probiòtic unes dues hores abans de l'antibiòtic. Un cop acabat el tractament amb l'antibiòtic, cal continuar prenent probiòtics de tres a cinc dies més.

Si l'antibiòtic receptat pel metge és Amoxicil·lina + Àcid clavulànic, el tractament recomanat amb probiòtics és més complex: durant tot el tractament amb l'antibiòtic, prendre Saccharomyces boulardii (és un llevat), que no s'afectarà per l’antibiòtic. Així prevenim les diarrees, freqüents amb aquest antibiòtic. Administrar-lo preferentment en dejú, sense que calgui separar-lo un temps concret de la presa de l'antibiòtic. En acabar l'antibiòtic, continuar el tractament 3-4 dies més. A continuació, administrar 7-10 dies un preparat de probiòtics que contingui diverses espècies de lactobacils i bifidobacteris, per enriquir la microbiota.

• Prevenir o combatre diarrees del viatger: si viatja a països amb condicions sanitàries deficients, és gairebé imprescindible prendre probiòtics des d'uns 10-15 dies abans de començar el viatge, al llarg de tot el viatge i continuar uns 10-15 dies més quan s'ha tornat al lloc de partida.

• Prevenir o combatre diarrees infantils, sovint provocades per rotavirus, o per qualsevol altre motiu (de vegades, desconegut): prendre una dosi diària de probiòtics durant els dies en què hi hagi diarrea i continuar de tres a cinc dies més.

• Immunitat disminuïda.

• Restrenyiment.

• Infeccions ginecològiques (molt més habituals en les dones, que en els homes).

• Intestí irritable; s'aconsella fer un tractament més ampli, en el qual els probiòtics siguin una part, però abordant també problemes emocionals.

• Després d'una colonoscòpia, en què el tub digestiu queda tan net, que bona part dels probiòtics s'han perdut.



6. Com s'adquireixen els probiòtics?

Quan neix una persona, si el part és per via vaginal, el nadó adquireix probiòtics en ingerir fluids presents al canal del part. Si el nadó neix per cesària, és convenient administrar-ne, especialment si l’alimentació és amb llet de fórmula. La llet materna conté probiòtics (Lactobacillus i Bifidobacterium). Per tant, si el nadó s’alimenta amb llet materna, també estarà ingerint probiòtics.


7. Evoluciona la microbiota a les persones?

A mesura que va variant l’alimentació del nadó o nen/a, es continuen adquirint noves espècies, tant de probiòtics com bacteris innocus o patògens. Quan el nen/a ja menja “de tot”, la seva microbiota s’assembla a la de l’adult.

L’alimentació, estrès, presa d’antibiòtics i d’altres factors influeixen en la variabilitat de la microbiota i en la seva evolució al llarg del temps en les persones.

La microbiota va evolucionant al llarg de la vida. A partir dels 60-65 anys algunes espècies de probiòtics van minvant, especialment les del gènere Bifidobacterium i seria convenient suplementar-les (es prefereixen les fórmules àmplies, amb bifidobacteris, lactobacils, etc.). Al mateix temps, augmenten en proporció espècies potencialment patògenes com algunes del gènere Clostridium. De fet, seria aconsellable prendre suplements de probiòtics durant tota la vida (en la majoria de les persones, no cada dia).

Lactobacillus

Bifidobacterium

Saccharomyces boulardii

8. En algun cas estan contraindicats els probiòtics?

El cas més evident, és quan l’hoste té la immunitat greument compromesa. El metge o farmacèutic, molt probablement desaconsellarà els probiòtics en aquests pacients. En la resta de casos, difícilment hi haurà contraindicacions per a la presa de probiòtics.

A la Farmàcia Dr. Lluís Balcells i Valls coneixem bé els probiòtics i tenim

diverses marques comercials per a totes les edats. No dubti

a preguntar-nos i l'aconsellarem pel seu cas concret.

 

Lluís Balcells i Valls

Doctor en Farmàcia i especialista en teràpies naturals.


Nota: a la farmàcia, hi ha un fulletó amb aquest article, a disposició del públic.

Preu